Material & Hantverk

Ytterväggen på ett hus utsätts för fukt från både in- och utsidan.
En fasad som är putsad med riktigt kalkbruk torkar ut enastående snabbt.
Produkten vi använder som ytputs (det som blir färgen/kulören) består av hydrauliskt kalkbruk med krossad kalk/marmor som ballast. Ofärgad puts blir benvit men kan färgas i den kulör man önskar. Putsen skall alltså inte målas.
Denna genomfärgade puts är helt oslagbar då den är helt diffusionsöppen och dessutom ”suger ut” det vatten som hamnar i väggen vid regn.

Vad händer om du målar en tegelfasad eller putsad fasad med färg? Den blir för tät och torkar inte ut snabbt nog. Då händer åtminstone två saker. Ytan blir snabbt missfärgad, svartnar eller blir mossig. Helt enkelt därför att ytan är fuktig under långa perioder. Därefter sprängs ofta putsen/teglet bakom färgen sönder eftersom fukten inne i fasaden inte kommer ut. Och även om den kommer ut så kommer den inte ut fort nog.

”Men jag har ju tänkt måla med diffusionsöppen färg?” tänker du kanske.

Om du sticker 4 hål i en plastpåse så kan vi kalla den också diffusionsöppen. Köper du kalkfärg eller äkta silikatfärg så gör de skäl för benämningen ”diffusionsöppen”. Men tyvärr innehåller nästan alla färger som kallas silikatfärger (och som de flesta nog skulle tro är just äkta silikat) PLAST. Och vad plast gör för putsade fasader är de flesta fastighetsägare medvetna om.

Du måste veta vad du skall använda och hur du skall använda det.

Vi arbetar uteslutande med äkta material. Material som använts åtminstone i tusentals år och bevisligen fungerar och håller vad de lovar. Vi använder inga ”high-tech”-produkter eller system där man först skapar ett problem för att sedan sälja en produkt som påstås lösa det. Där du som husägare ett fåtal år senare, i bästa fall, frågar dig varför din puts är svart och möglig eller i värsta fall får för betala ansenliga summor för att reparera ett fördärvat hus där materialleverantören  skyller på hantverkaren och hantverkaren skyller på materialleverantören.

Vi använder naturprodukter: sand, krossad kalk och bränd kalk. Material som är diffusionsöppna i ordets rätta bemärkelse.

”Diffusionsöppen färg” har du säkert hört. Färg som andas. Hur mycket skall den ”andas” för att få kallas diffusionsöppen….? Dessvärre inte speciellt mycket.

För att beskriva det enkelt: 

Genomfärgad kalkputs låter ditt hus andas ungefär lika mycket som om du fick en tygpåse dragen över huvudet.

De flesta så kallade ”diffusionsöppna” färgerna som säljs idag är däremot en plastpåse med några små hål i.(Tro det eller ej, men man får kalla en färg för silikatfärg trots att den innehåller plast)

Vad händer när fasaden blir för tät?

  1. Fukten, som alltid finns i en yttervägg, kommer inte ut fort nog när det fryser och putsen och/eller teglet vittrar sönder.
  2. Fukten på utsidan av färgen torkar inte upp och skapar en miljö där mögel och lavar trivs vilket gör fasaden missfärgad och ”muggig”.

Genomfärgad kalkputs är helt oslagbart. Oavsett och det sitter på husfasaden eller på innerväggarna i källaren.

Fuktskadad målad källarvägg

Hur skall du som fastighetsägare veta om det vi just påstått är sant? 

Hur vet man om man kan lita på en hantverkare? 

Svaret är enkelt. Titta på alla de arbeten han gjort tidigare.

I sektionen Arbeten kan du hitta adresser till alla de fasader vi behandlat genom åren. Och se att de håller vad vi lovar. Så oavsett om du söker på fasadputs eller fasadrenovering i Sölvesborg , Kristianstad , Karlshamn , Malmö , Ystad , Helsingborg , Lund , Blekinge , Skåne , Karlskrona , Åhus , Hässleholm eller Bromölla så finns här objekt som du själv kan se i verkligheten och inte bara på en bild som togs samma dag arbetet slutfördes.

Och undrar du över något så tveka inte att kontakta oss på telefon eller mail.